RECEPT GUACAMOLE (AVOCADO)

De avocado…

De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige vrucht die ook wel advocaatpeer of (als hij eetrrijp is) “Solange” genoemd wordt.

Ik had tot een aantal jaar geleden nog nooit van een avocado gehoord.. Omdat ik in die tijd veel experimenteerde met superfoods werd ik ook nieuwsgierig naar de avocado. Dus op naar de groenteboer om deze bijzondere vrucht te halen. Ik had gelezen dat je er een heerlijke salade met tomaat en mozzarella van kon maken. Oftewel een caprese salade. Wat ik precies verkeerd deed weet ik niet maar ik vond het echt verschrikkelijk vies. Best vreemd want ik lust werkelijk waar alles. Waarschijnlijk had ik de plakken avocado veel te grof gesneden en er geen peper en zout opgedaan. Het leek net of ik een hap van de bakboter had genomen… De avocado werd bij mij van mijn lijstje geschrapt.

Ik vond het ontzettend jammer want een avocado is niet voor niets een super food. Het is eigenlijk een hele bijzondere vrucht.  Avocado’s zijn een van de beste natuurlijke vetbronnen. De voedingswaarde van een avocado vind je in geen andere vrucht terug.
Hoeveelheid per 100 gram
energie:  175 kcal
eiwit:  2,6 gram
koolhydraten:  1,5 gram
vet:  18,1 gram
enkelvoudig onverzadigde vetten:  11,3 gram
meervoudig onverzadigde vetten:  2,0 gram

Wat de avocado bijzonder maakt in vergelijking met andere vruchten, is de variatie aan voedingsstoffen. Hij bevat namelijk meer dan 15 verschillende vitaminen en mineralen. Vooral de hoge dosis vitamine E is erg gezond, omdat deze anti-oxidant de celvernieuwing bevordert. Ook levert de vrucht bijzonder veel vezels. Deze gezonde vetten geven je direct energie en houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je vetverbranding op hoog niveau kan blijven draaien.
Na het eten van een avocado zit je echt goed vol, zo heb minder snel trek in suikers. Deze mooie vrucht is daarom een ideaal middel tegen overgewicht en diabetes. Avocado’s kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen. Ook zijn avocado’s een van de veiligste fruitsoorten omdat ze al jaren op dezelfde manier worden gekweekt. Het is niet nodig om de biologische variant te kiezen. Door de dikke schil wordt de vrucht beschermd tegen alle bestrijdingsmiddelen. En last but not least de vetzuren van de avocado zitten vol met voedingsstoffen die er voor helpen zorgen dat je huid er langer glad en jeugdig uit ziet. De hoge concentratie vitamine E kan helpen de zichtbare verschijnselen van huidveroudering te verbeteren.

Guacamole

Hartstikke mooi allemaal natuurlijk maar als je geen avocado lust houd het toch echt op dacht ik… Tot dat een vriendin mij vertelde dat avocado echt super lekker was in de vorm van guacamole. De watte…? Nog nooit van gehoord! Huiverig door mijn eerste ervaring met de avocado probeerde ik het recept uit. EN…. wauw ik vond het echt super lekker. Zelfs manlief vraagt er nu geregeld om.. Dus als jij nu denkt dat je geen avocado lust probeer dan zeker het onderstaande recept eens uit!

 

Wat heb je nodig:

1 avocado

1/2 limoen of gebruik een flesje met limoensap en neem hier ongeveer net zoveel van als een halve limoen.

snufje zout

snufje peper

Optioneel:

1 tomaat

1 teentje knoflook

1 klein uitje

een beetje koriander

Als je weinig tijd hebt kun je de guacamole heel simpel maken van advocado, limoensap, peper en zout. Heb je meer tijd dan kunt je hem voller maken met diverse ingrediënten.

Recept

Schil of pel de (rijpe) avocado, snij hem in de lengte door de helft en haal de bruine pit die in het midden zit er uit. Prak met een vork de avocado in een bakje

Snij de tomaat, ui en knoflook in kleine blokjes. Voeg de peper, zout, koriander en het sap van de limoen toe.

 

Hussel het door elkaar en eet smakelijk! Je kunt de guacamole als dipsaus gebruiken bij tortilla chips, nacho’s of wraps. Maar het is ook heerlijk op een cracker, boterham of rijstwafel!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *