WEET WAT JE EET!!!

De vleesindustrie is gek geworden!

Mijn dierenhart huilt! Wat zeg je, huilt je dierenhart? Ja je leest het goed! Zoals jullie mij ondertussen (hebben leren) kennen ben ik een grootte dierenvriend. Het zal jullie ook niet zijn ontgaan dat er de laatste maanden, eigenlijk al jaren steeds meer verhalen en beelden naar buiten komen over de vleesindustrie. Misselijkmakend en walgelijk vond ik bijvoorbeeld de krantenkoppen en berichten die in maart in mijn nieuwsoverzicht verschenen over het grootste slachthuis van België. En dan heb ik het nog niet eens over de bijbehorende beelden die undercover zijn gefilmd. Die moeten wel zo afschuwelijk zijn die kan en wil ik niet eens bekijken. Op deze site  staan de undercover gefilmde beelden over deze slachterij. Als je nu denkt dat dit alleen in België gebeurt heb je het mis. In de slachterijen waar Nederlandse keur- en kwaliteitsslagers volgens berichten hun vlees inkopen, worden dieren op de meest gruwelijke manieren de dood in gejaagd. Ze worden de slachtgang in geschopt en geslagen, aan hun oren of hun poten voortgetrokken en met elektrische stroomstoten bewerkt. Talloze varkens worden levend opgetakeld en onverdoofd de keel doorgesneden, waarna sommige dieren pas de (verdrinkings-)dood vinden in het broeibad.

De transporten die plaats vinden voordat deze dieren bij de slachterijen aankomen zijn ook niet om over naar huis te schrijven.  Alleen om een paar cent per kilo te besparen, gaan er jaarlijks miljoenen dieren in overvolle vrachtwagens de grens over. Zo zijn pasgeboren of ‘slachtrijpe’ biggen vaak op weg naar Zuid-Spanje of Rusland, om daar afgemest of geslacht te worden. De regelgeving om de dieren te beschermen is lastig te controleren over de grenzen. Tijdens de dagenlange ritten is er veel dierenleed: ze zitten op elkaar gepropt in de brandende zon naar Spanje of de ijzige wind en kou naar Rusland. Dit vaak zonder eten en te weinig drinken. Diarree, overgeven en verwondingen komen veel voor uit angst. Ook overlijden veel dieren onderweg.

Nu heb ik het niet gehad over het leven wat deze koeien, schapen, varkens en kippen hebben voordat ze op transport gaan en in de slachterij terecht komen. Ik denk dat we genoeg weten.
Mag dit allemaal? Nee, natuurlijk mag dat niet. Zo’n beetje alle regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid worden hier aan de laars gelapt.

Wist je dat een varken het vierde intelligentste zoogdier is, na mensen, apen en dolfijnen. Zo stom is het achtereind van een varken dus niet! Een volwassen varken is qua intelligentie vergelijkbaar met een kind van vijf. Varkens kunnen aantoonbaar genieten van muziek, via spiegels voedsel vinden, ze beschikken over wel veertig, en waarschijnlijk meer, verschillende knorretjes, grommetjes en snuifjes.

Een varken kennen we misschien allemaal niet zo goed omdat de meeste mensen geen varken als huisdier hebben. Maar als je nu eens bedenkt dat een varken slimmer of minstens zo intelligent is als je hond. Iedereen heeft of kent wel een hond. Hoe zou je bovenstaande praktijken vinden als dit met een of jouw hond zou gebeuren? Een varken, koe, geit of kip is een dier met gevoel. Daarom maakt bovenstaande mij boos en verdrietig.

Ik las pas ergens: “als een slachterij van glas zou zijn, zou iedereen spontaan vegetariër worden!”

Maar waarom deze blog?

Zoals ik al zei ben ik een grootte dierenvriend en vind ik dit leed onacceptabel. Ik hoop dat ik via deze blog jullie aan het nadenken mag zetten. En het allermooiste zou zijn dat jullie net als ik niet alleen gaan nadenken maar ook daadwerkelijk in actie komen. Ik ben absoluut niet tegen vlees eten! Ik vind een stukje vlees heerlijk en dat mag ook gegeten worden.

Maar daarbij vind het wel heel belangrijk dat je bedenkt waar jou kippetje, biefstukje of sukadelapje vandaan komt. Komt jou stukje koe, kip of varken uit mega fokkerijen, zijn ze op onnodig lang op transport geweest en zijn ze in bovenstaande slachterijen geslacht? Koop jij je vlees bij een Aldi, Lidl, Agrimarkt, Jumbo, AH of zelf de Nederlandse keur en kwaliteitslager? Dan heb je dikke kans dat je bovenstaande allemaal met JA zult beantwoorden! Als je nu de volgende keer om boodschappen gaat en je staat voor de vleeskoeling, denk dan nog eens na over mijn blog?! Of als je naar de slager gaat vraag hem dan eens of hij weet waar zijn vlees vandaan komt?! Wat ik zeggen wil: Wees bewust, en weet wat je eet!

Maar wat dan?

Ja dat was altijd mijn grootte vraag. En omdat ik het niet wist, stak in mijn kop maar in het zand en bleef ik lekker Lidl en Jumbo kip eten. Gemakzucht! Ik denk dat het merendeel van jullie misschien wel zou willen veranderen maar niet weet wat dan wel te doen? Moet je dan maar vegetariër of veganist worden? Ik heb hier serieus over nagedacht. Waarom? Nou dan wist ik in elk geval zeker dat ik geen deel zou hebben aan al dit dierenleed. Ik heb me er in verdiept en ik vond het best ingewikkeld. Geen vlees wat dan wel?

Maar ik kreeg ook nieuwe inzichten. Aan vegetarisch eten zitten zeker voordelen. Zo krijg je in ieder geval niet alle rommel meer binnen wat in ons vlees verwerkt zit als hormonen, antibiotica, kankerverwekkende stoffen enz. Toch was voor mij dit niet de oplossing. Manlief wilde toch wel graag een stukje vlees blijven eten. Toch had ik er geen vrede mee..

Eerlijk vlees eten? Het kan!

Afgelopen week was ik bij de groenteboer waar ze veel biologische spullen verkopen. Het was me niet eerder opgevallen dat er ook vlees in de vriezer lag. Ik werd benieuwd en vroeg een dame van de winkel of zij meer wist van de herkomst van dit vlees. Wat bleek dit vlees was hartstikke bio en van hele gelukkige koeien en varkens! Hier wilde ik meer van weten. Ik googelde de naam van het bedrijf wat op het vlees gedrukt stond en kwam uit bij Hof de Eendragt. Wat bleek hier vlakbij nog geen 10 km. verderop lopen deze vrolijke varkens rond met als enige in zeeland het vijfsterren keurmerk van varkens in nood. Ook lopen er koeien rond, waarvan een zelfs actrice is geweest in de nieuwst film Weg van jou! Wauw hier werd ik heel erg blij van. De koeien en varkens die wonen op Hof de Eendragt lopen voornamelijk buiten en de voeding word nauw  afgestemd op hun behoefte. Ze krijgen aardappels en tarwe uit de Zeeuwse klei.


Consumenten als jij en ik kunnen het vlees van deze dieren zelf ophalen op Hof de Eendragt zodat je zelf kunt zien hoe de dieren worden verzorgd en leven.
Op Hof de Eendragt streven ze er naar om op een duurzame en diervriendelijke wijze een lekker en gezond vleesproduct te maken en te verkopen. Ze vinden het een uitdaging om in deze tijd en met alle regelgeving een rendabel veebedrijf op te bouwen.
Voor het voer, het slachten en verwerken maken we zoveel mogelijk gebruik van vakmensen bij hen in de buurt. Deze dieren gaan ook op transport. Maar i.p.v. uren of dagenlang onderweg te zijn, komen deze varkens en koeien met een kwartier op hun bestemming. Na aankomst kunnen de dieren nog een dag tot rust komen en worden ze de volgende dag één voor één geslacht. Zie je wel het kan echt. Voor mij klonk het als een sprookje en na alle horrorverhalen had ik niet verwacht dat dit nog bestond. Jullie begrijpen waar ik voortaan mijn varkens en rundervlees vandaan haal!

Dit is precies wat ik zocht en voldoet aan al mijn wensen: Een gelukkig en gezond bestaan, een transport van een kwartier, een slachterij die menselijk is en zich om de dieren bekommert en ook al ben ik dan niet vegetarisch ik krijg ook geen antibiotica enz. meer binnen. Op Hof de Eendragt kiezen ze voor dieren die goed buiten kunnen leven, bijvoorbeeld koeien die gemakkelijk afkalven en geen problemen hebben met klauwen. Hierdoor hoeven ze geen preventieve antibiotica te gebruiken!

Na scharrel koeien en varkens, ook scharrel kip?

Wij eten veel kip, heel veel kip. Nu ik eindelijk mijn scharrel varkens en koeien had gevonden miste ik alleen mijn scharrel kippen nog. Over varkens en koeien is veel te doen geweest maar nog niet zo heel lang geleden werd onze plofkip ook flink onder vuur genomen. Hoe wist ik nu of ik een plofkip zou kopen of een nieuwe standaard kip en.. bestonden scharrelkippen eigenlijk wel? Mijn zoektocht naar de scharrelkip was begonnen:

onze eigen scharrelkippetjes

Plofkip versus Nieuwe standaard kip…

Hebben jullie de aflevering van de keuringsdienst van waarde gezien? In deze aflevering gaat het over de nieuwe standaard kip. Deze nieuwe standaard kip ligt al vanaf 2014 in de schappen van de winkels. Dit in plaats van de plofkip die sinds 2016 uit de schappen is verwijderd. Maar waarom de nieuwe standaard kip wat is hier beter of diervriendelijker aan? Ik was heel benieuwd en ik kan zeggen dat ik met verbazing naar deze aflevering heb gekeken. De plofkip moest verbannen worden uit onze samenleving omdat wij (de consument) vonden dat ze veel te snel groeiden en omdat ze geen diervriendelijk bestaan hadden! Hier ben ik het als dierenvriend natuurlijk helemaal mee eens. Als je zag hoe die beestjes op elkaar gepropt in het donker zaten.. Dus ik was heel benieuwd wat de nieuwe standaard kip voor fantastisch leven zou krijgen in onze stallen…

De nieuwe standaard kip is een ander type kippen ras wat langzamer groeit en hierdoor minder ontwikkelingsproblemen heeft. Deze kip krijgt meer daglicht voor een natuurlijk leefritme, meer ruimte en luzernehooi als speelmateriaal voor de afleiding. Ze worden bijgevoerd met tarwe en wetenschap heeft aangetoond dat ze een diervriendelijker bestaan hebben.

Mijn conclusie..

Dus de nieuwe standaard kip is geen scharrel of bio kip maar is een bestaand ras wat dus gemiddeld 7 dagen langer leeft totdat ze op het zelfde gewicht komen als de plofkip wanneer ze geslacht worden.  En ze hebben een beter bestaan dan hun voorgangers.  Maar waarom maar 7 dagen, terwijl een kip normaal gemiddeld 7 tot 10 jaar oud kan worden? En waarom is de nieuwe standaard kip niet gewoon een scharrelkip geworden want die hebben pas echt een leuk leven. Want zeg nou zelf als je deze aflevering kijkt.. Zo heel gezellig vond ik het er daarbinnen niet uitzien. Om heel kort te zijn: dit kan simpelweg niet. Ten eerste zou dit veel te duur worden. Onze nieuwe kip is nu 1 a 2 euro duurder geworden met bovenstaande verbeteringen. Het is daarom onbetaalbaar om de hele wereld te voorzien van scharrelkip. En ten tweede is hier simpelweg niet genoeg ruimte voor.

Kan ik dan nu voor mezelf de conclusie trekken dat de nieuwe kip beter is dan de plofkip? Ik vind het moeilijk. Voor het milieu in elk geval niet. Omdat het voerverbruik omhoog is gegaan zijn de broeikasgassen met 10 tot 15% toegenomen. En als ik naar mijn eigen kippetjes kijk hoe die ’s morgens vrolijk naar buiten komen kakelen, de hele dag door lekker lopen te wroeten in de grond op zoek naar wormpjes of een lekker bad nemen in hun zandbak dan geloof ik niet dat de nieuwe standaard kip nou zo gelukkig is. En dan vraag ik me af of die paar aanpassingen aan de stallen heel veel uitmaken voor de kippen. En die 7 dagen langer leven, is dat dan niet 7 dagen langer lijden? Is het dan toch niet een verspillingskip waar eigenlijk bijna niemand beter van word? Maar betekend dit dan dat je alleen nog maar zielige chickies kan kopen? Nee hoor gelukkig niet. Er zijn op internet tal van mooie initiatieven om toch een heerlijk scharrelkippetje te kunnen eten. Een daarvan is koop een kip. Bekijk in onderstaande video hoe dit werkt.

Is het prijsverschil groot tussen een kippakket van koopeenkip.nl of de nieuwe standaard kip van bijv de jumbo of AH?

Voor onderstaand kippenpakket betaal je €79,95 je hebt dan ca. 6 kilo vlees, dus  €13,32 per kilo!
Dit pakket bevat 18 maaltijden voor € 79,95 en is gebaseerd op 2 personen. Dat is dus €2,22 bio kip per persoon per maaltijd! Zelf heb ik onderstaande pakket besteld zonder de hele kip. Hiervoor was ik €64,95 kwijt. Op de jumbo.nl en AH.nl heb ik mijn winkelwagen gevuld met het zelfde kippenpakket. Dan kom ik voor dit pakket uit op €35,-

Dit is een voor sommige mensen een flink prijs verschil. Misschien zouden veel mensen wel graag voor de scharrelkip gaan maar laat de portemonnee het niet toe. Maar mensen als je er wel de centen voor hebt, dan heb je dit er toch voor over? Ik in elk geval wel en ik hoop jij ook!

Want het prijsverschil is groot maar ik vind de leefomstandigheden van een scharrelkip of nieuwe standaard kip nog veel groter!

Wil jij nu ook eerlijk vlees eten zonder je zorgen te hoeven maken waar dit vandaan komt en of de kip een goed leven heeft gehad? Bestel dan op www.koopeenkip.nl je kip. Met mijn kortingscode die je op de Facebook pagina van My Happiness kunt vinden ontvang je €5,- korting op je bestelling. Heb je geen Facebook vraag mij dan om die link van de kortingscode en ik stuur hem naar je toe! Mijn kippenlot is inmiddels verkocht en ik heb bericht gekregen dat mijn kippen binnenkort worden geslacht. Ook heb ik de datum en het tijdstip doorgekregen wanneer mijn kippen worden bezorgd.

Mijn conclusie..

Lieve mensen zoals altijd vind ik het erg leuk dat jullie mijn blog weer hebben gelezen. Hij is wat lang geworden maar ik hoop dat ik mijn punt heb kunnen maken. Ga na waar jouw vlees , jouw koe, varken of kip vandaan komt! Heb je dit gedaan en kom je er achter dat jou vlees niet vrij is van dierenleed? Zoek dan net als ik in de buurt naar een boer die het beste met zijn dieren voor heeft. Koop vlees waarvan jij weet dat het goed is verzorgd en wat gelukkig is geweest.  En probeer eens 1 keer in de week geen vlees te eten maar probeer eens een gerecht zonder vlees! Vaak kost het niet eens (zoveel) meer dan je denkt. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! Laten jullie in de comments of een reactie weten wat jullie van mijn blog vonden?

 

2 thoughts on “WEET WAT JE EET!!!

  1. Lieve Judith,
    Als dierenvriend en liefhebber van lekker eten was ik ook opzoek…ik kwam uit bij samen een koe kopen en.ook wij eten dierviendelijk
    Eerlijk en heerlijk vlees….nu ook scharelkip en varken daar koop. Je proeft het verschil echt….geweldig dat je dit onder de aandacht bracht…en hoop dat er vele mensrn aan sluiten….Op naar een wereld met een dierwaardig bestaan🐄🐖🐔liefs Lian

  2. Lieve Lian,
    Oh wat super dat je die site ook had gevonden. Zo fijn om te horen na het schrijven van mijn blog dat er veel mensen zijn die een bewuste keuze maken als het om vlees gaat! En lekkerder is het zeer zeker! Bedankt voor je lieve reactie xxx Juud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *